Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Επίσκεψη Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ήπειρο
31.03.2023 Επίσκεψη  Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ήπειρο

Το διήμερο 27 και 28 Μαρτίου, κλιμάκιο από την Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την παρουσία του αρμόδιου Διευθυντή για την Πολιτική Συνοχής στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης   κ. Nicola de Michelis, επισκέφθηκε συγχρηματοδοτούμενα έργα στην Ήπειρο και πραγματοποίησε συναντήσεις με φορείς.

Στη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη συζητήθηκε η πορεία ολοκλήρωσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020,  οι στόχοι για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 καθώς και το μέλλον / όραμα της Ηπείρου.

Τα συγχρηματοδοτούμενα έργα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΗΠΕΙΡΟΣ 2014—2020 που επισκέφθηκαν, αφορούσαν τομείς, όπως : Υποδομές ( οδός Σταύρου Νιάρχου), Εκπαίδευση (Πολυδύναμο Κτίριο Βιολογικών Εφαρμογών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Υγεία (Προσθήκη πενταόροφου κτηρίου νοσηλευτικών μονάδων στο Π.Γ.Ν.Ι.), Πολιτισμό (Αποκατάσταση και ανάδειξη του θεάτρου στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης, Αποκατάσταση Οθωμανικού Λουτρού) καθώς και έργα Αναπλάσεων  (πεζοδρομήσεις στο κέντρο των Ιωαννίνων και περιοχή Κάστρου). Επίσης, επισκέφθηκαν τοπικές επιχειρήσεις που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο προσκλήσεων του Ε.Π. ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020 για έρευνα, ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και απασχόληση ανέργων με υψηλά τυπικά προσόντα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε και Τεχνική Συνάντηση με φορείς της περιοχής, στην οποία συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης, οι Δήμαρχοι των 4 πόλεων, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου, ο Διευθύνων ΙΤΕ/ΙΒΕ, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Εκπαίδευσης,  οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων, Διοικητές των Νοσοκομείων, Πρόεδροι των ΔΕΥΑ, εκπρόσωποι των Εφορειών Αρχαιοτήτων, ο Πρόεδρος Ένωσης Φορέων ΚΑΛΟ καθώς και η Διαχειριστική Αρχή.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην Ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής και το μέλλον της, τα συγχρηματοδοτούμενα έργα στην Ήπειρο, ενώ τονίστηκε η συμβολή των Ευρωπαϊκών Πόρων για την ανάπτυξη της περιοχής.

Ο Διευθυντής de Michelis και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ολοκλήρωσαν την επίσκεψη,  παίρνοντας μαζί τους την εικόνα της Ηπείρου ως μιας Περιφέρειας με υψηλό επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, με σύγχρονες καινοτόμες επιχειρήσεις, με υψηλού επίπεδου παροχές υγείας και εκπαίδευσης, με αξιοποίηση των πολιτισμικών πόρων,  με σύγχρονες υποδομές μεταφορών, με πόλεις που γίνονται πιο φιλικές προς τον πολίτη, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών,  διαπιστώνοντας την σημαντική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξή τους. Εξήραν την δουλειά που γίνεται, την καλή ποιότητα των έργων, τη σωστή απορροφητικότητα σημειώνοντας ότι όλα όσα είδαν και άκουσαν θα συμβάλλουν στον διάλογο για την πολιτική συνοχής μετά το 2027, που ήδη έχει αρχίσει στις Βρυξέλλες.

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.