Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΓΙΤΑΝΩΝ (Α΄ ΦΑΣΗ)
Άξονας: 2.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €1,534,753.60
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €1,534,753.60
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Περιγραφή Έργου

Με το έργο συμπληρώνονται οι υποδομές στην περιοχή του αρχαίου θεάτρου και γενικότερα στον αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων. Οι εργασίες στο αρχαίο θέατρο επικεντρώνονται στις τρεις κεντρικές κερκίδες. Για την πληροφόρηση του κοινού θα τοποθετηθεί νέα ενημερωτική πινακίδα στην περιοχή του θεάτρου, θα εκδοθεί σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο και θα διεξαχθεί ημερίδα.

Κρισιμότητα

Με το παρόν προτεινόμενο έργο συμπληρώνονται και επεκτείνονται οι υπάρχουσες βασικές υποδομές στην περιοχή κυρίως του αρχαίου θεάτρου και γενικότερα του αρχαιολογικού χώρου των Γιτάνων, οι οποίες δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των έργων "Ανάδειξη - Ανάπλαση αρχαιολογικού χώρου Γιτάνης Θεσπρωτίας" του Γ΄ Κ.Π.Σ. και "Ανάδειξη Κάτω Πόλης Γιτάνων" του Ε.Σ.Π.Α. Επιπλέον αποκαθίσταται και αναδεικνύεται ένα τμήμα του αρχαίου θεάτρου και παράλληλα γίνονται οι απαραίτητες προκαταρκτικές εργασίες για την ανάδειξη του συνόλου του μνημείου. Με την ολοκλήρωση του έργου θα βελτιωθεί η προσβασιμότητα του θεάτρου και θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες υποδομές του. Παράλληλα οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στο μνημείο θα λειτουργήσουν πιλοτικά για τη συνολική ανάδειξή του και την ένταξή του στο Δίκτυο Πολιτιστικών Διαδρομών στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου.

Αναμενόμενα Αποτελέσματα

Στο πλαίσιο του εν λόγω υποέργου θα πραγματοποιηθούν συνοπτικά οι παρακάτω εργασίες: Α) Εργασίες πεδίου. Αποψιλώσεις στην περιοχή υλοποίησης του έργου. Αποχωματώσεις. Επέκταση υφιστάμενης περίφραξης. Β) Έργα υποδομής. Eπέκταση υφιστάμενων δικτύων κοινής ωφέλειας, λήψη μέτρων προστασίας από τα όμβρια ύδατα των χαμηλότερων υψομετρικά τμημάτων του θεατρικού οικοδομήματος με κατασκευή περιφερειακής αβαθούς αποστραγγιστικής αύλακας και πηγαδιών με αντλία βυθού. Διαμόρφωση διαδρομής εξόδου από το θέατρο και δρόμου πρόσβασης στον οχυρωμένο οικισμό. Διαμόρφωση της διαδρομής από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου έως την υφιστάμενη ράμπα των κτηρίων εξυπηρέτησης κοινού με προδιαγραφές για άτομα με κινητικά προβλήματα και προβλήματα όρασης. Σύνταξη επί μέρους τεχνικών μελετών, όπου απαιτηθεί. Γ) Έργα προστασίας - ανάδειξης. Καθαιρέσεις αρχιτεκτονικών μελών. Εργασίες υποστύλωσης – αντιστήριξης. Εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης τμήματος του θεάτρου.Εργασίες στερέωσης – αντιστήριξης τμήματος της δυτικής οχύρωσης άνωθεν του θεάτρου. Συντηρήσεις επιφανειών, αρχιτεκτονικών μελών και κινητών ευρημάτων. Εγκατάσταση εργοταξιακών κατασκευών. Εγκατάσταση αντικεραυνικής προστασίας. Δ) Τεκμηρίωση - Πληροφόρηση. Εκπόνηση συμπληρωματικών μελετών, όπου απαιτηθεί. Πραγματοποίηση εργαστηριακών αναλύσεων κονιαμάτων και λίθων. Πραγματοποίηση διερευνητικών γεωτρήσεων. Συνεχής φωτογραφική τεκμηρίωση καθώς και τοπογραφική και σχεδιαστική αποτύπωση όλων των νέων στοιχείων που θα προκύψουν. Έκδοση ενημερωτικού υλικού (ενημερωτική πινακίδα, φυλλάδιο). Διοργάνωση ημερίδας. Ε) Εξοπλισμός εργαστηρίων – αποθηκών. Προμήθεια του αναγκαίου εργαστηριακού εξοπλισμού για την αποκατάσταση του μνημείου. Με την ολοκλήρωση του υποέργου, θα αποκατασταθεί τμήμα του αρχαίου θεάτρου των Γιτάνων και θα βελτιωθεί η αναγνωσιμότητα του μνημείου, ενώ θα συμπληρωθούν οι υπάρχουσες βασικές υποδομές και θα βελτιωθεί η προσβασιμότητα του μνημείου και του αρχαιολογικού χώρου γενικότερα.

Δείκτες Εκροών
  • CO09.Αειφόρος Τουρισμός: Αύξηση του αναμενόμενου αριθμού επισκέψεων σε ενισχυόμενες τοποθεσίες πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και πόλους έλξης επισκεπτών
Δείκτες Αποτελέσματος
  • Τ1662.Διανυκτερεύσεις (ημεδαπών και αλλοδαπών) σε καταλύματα ξενοδοχειακού τύπου και κάμπινγκ
Βίντεο σχετικά με το έργο

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.