Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Εργασίες ανάδειξης και διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου του Μικρού Θεάτρου της αρχαίας Αμβρακίας
Άξονας: 2.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €966,667.96
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €966,667.96
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Περιγραφή Έργου
Το παρόν έργο προβλέπει την υλοποίηση εργασιών ανάδειξης, αντιστήριξης πρανών και διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου στο Μικρό Θέατρο της αρχαίας Αμβρακίας, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης της Άρτας.Αναλυτικά, θα εκτελεστούν οι εξής εργασίες: τοποθέτηση κιγκλιδώματος, μεταλλικής θύρας εισόδου και ελαφρών περιφράξεων, αποψιλώσεις, απομάκρυνση επιχώσεων, περαιτέρω διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με τη δημιουργία διαδρομής περιήγησης-στάσεων θέασης και την τοποθέτηση στεγάστρων. Θα κατασκευαστούν, επίσης, πέργολες και καθίσματα. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν φυτεύσεις, διαμόρφωση κλίμακας πρόσβασης από το επίπεδο της περιμετρικής οδού στο επίπεδο του θεάτρου, σύνδεση στα δίκτυα Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΟΚΩ), μεταφορά του δικτύου ομβρίων και αποχέτευσης σε διαφορετική θέση από την σημερινή, μελέτη φωτισμού ανάδειξης του χώρου του θεάτρου και η εγκατάσταση δικτύου φωτισμού ανάδειξης, συντήρηση και αποκατάσταση του αρχαίου δομικού υλικού, συντήρηση του αρχαίου βοτσαλωτού δαπέδου, φωτογραφική τεκμηρίωση. Διοργάνωση Διημερίδας και δημιουργία εντύπου διημερίδας, βίντεο τρισδιάστατης απεικόνισης του χώρου. Αντιστήριξη πρανών αρχαιολογικού χώρου με τη χρήση μικροπασσάλων. Πρόκειται για εργασίες αντιστήριξης των περιμετρικών πρανών με χρήση της μεθόδου τύπου «Βερολίνου», ήτοι κατακόρυφων στοιχείων με ενδιάμεση χρήση πετασμάτων οπλισμένου εκτοξευόμενου σκυροδέματος. Τα κατακόρυφα μεταλλικά στοιχεία θα θεμελιωθούν στο έδαφος με χρήση μικροπασσάλων.
Κρισιμότητα
Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο ενός πρότυπου προγράμματος, της «Πολιτιστικής διαδρομής στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου» και μέσα από την υλοποίησή του θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων του Π.Ε.Π. Ηπείρου, καθώς όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι της γύρω περιοχής θα αναβαθμιστούν από πλευράς επισκεψιμότητας, προσφέροντας έτσι γενικότερα στην πόλη περισσότερες ευκαιρίες βιώσιμης ανάπτυξης. Οι εργασίες ανάδειξης θα συμβάλουν στην τουριστική προβολή ενός μνημείου με ιδιαίτερη σημασία για την αρχαιολογική, ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της πόλης της Άρτας και της αρχαίας Ηπείρου, ενώ μέσα από την αποκατάσταση φθορών, που έχει υποστεί το μνημείο, και τη λήψη μόνιμων μέτρων για την αποτροπή της επιπλέον επιβάρυνσής του, εξασφαλίζεται διαχρονικά η προστασία του και αναδεικνύονται η ιδιαίτερη φυσιογνωμία και η αναγνωσιμότητά του.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Στα πλαίσια του 2ου υποέργου, «Εργασίες αντιστήριξης των πρανών στον αρχαιολογικό χώρο του Μικρού Θεάτρου της αρχαίας Αμβρακίας» θα πραγματοποιηθεί η αντιστήριξη των πρανών του χώρου του Μικρού Θεάτρου, με τη χρήση μικροπασάλων. Στα πλαίσια του 1ου υποέργου, «Εργασίες ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου του Μικρού Θεάτρου της αρχαίας Αμβρακίας θα παραδοθούν τα εξής: Περιμετρικό κιγκλίδωμα, μεταλλική θύρα εισόδου, φυτεύσεις, και νέα διαμόρφωση του χώρου μετά το πέρας των εργασιών αντιστήριξης πρανών. Διαδρομή περιήγησης - στάσεις θέασης, στέγαστρα, πέργολες, καθίσματα και κλίμακα πρόσβασης από το επίπεδο της περιμετρικής οδού στο επίπεδο του Θεάτρου. Σύνδεση στα δίκτυα ΟΚΩ, μεταφορά δικτύου ομβρίων και αποχέτευσης και φωτισμός ανάδειξης του χώρου. Συντήρηση και αποκατάσταση του αρχαίου δομικού υλικού,συντήρηση αρχαίου βοτσαλωτού δαπέδου, φωτογραφική τεκμηρίωση, αεροφωτογράφιση, διοργάνωση διημερίδας και έκδοση φυλλαδίου διημερίδας, βίντεο τρισδιάστατης απεικόνισης του χώρου.
Δείκτες Εκροών
  • CO09.Αειφόρος Τουρισμός: Αύξηση του αναμενόμενου αριθμού επισκέψεων σε ενισχυόμενες τοποθεσίες πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και πόλους έλξης επισκεπτών
Δείκτες Αποτελέσματος
  • Τ1662.Διανυκτερεύσεις (ημεδαπών και αλλοδαπών) σε καταλύματα ξενοδοχειακού τύπου και κάμπινγκ

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.