Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ - ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΣΣΩΠΗΣ (Α΄ ΦΑΣΗ)
Άξονας: 2.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €1,634,000.00
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €1,634,000.00
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Περιγραφή Έργου
Με το προτεινόμενο έργο πραγματοποιούνται οι απαραίτητες αρχικές εργασίες και επεμβάσεις προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης. Οι εργασίες στο αρχαίο θέατρο θα επικεντρωθούν, κατά περιοχές, στα αναλήμματα, στο διάζωμα, στον περιμετρικό αναλημματικό τοίχο, τις πέντε πρώτες σειρές εδωλίων, τον αγωγό της ορχήστρας καθώς και στο σκηνικό οικοδόμημα. Επιπλέον, θα ληφθούν μέτρα ανάσχεσης των κατολισθητικών φαινομένων του υπερκείμενου ορεινού όγκου στο εσωτερικό του θεάτρου. Για την πληροφόρηση του κοινού θα τοποθετηθεί ενημερωτική πινακίδα στην περιοχή του θεάτρου, πινακίδα με γραφή Braille, θα εκδοθεί σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο και θα διοργανωθεί ημερίδα.
Κρισιμότητα
Με το παρόν προτεινόμενο έργο συμπληρώνονται και επεκτείνονται οι υπάρχουσες βασικές υποδομές στην περιοχή κυρίως του αρχαίου θεάτρου, οι οποίες δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των έργων «Ανάδειξη – Αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου Κασσώπης» (2000 – 2006) με χρηματοδότηση από το Γ΄ Κ.Π.Σ., «Βελτίωση δρόμου πρόσβασης και επέκταση δικτύου διαδρομών επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου Κασσώπης» και «Ανάδειξη συνοικίας θεάτρου αρχαίας Κασσώπης» (2007-2013) με χρηματοδότηση από το Ε.Σ.Π.Α. Επιπλέον αποκαθίσταται και αναδεικνύεται σημαντικό τμήμα του αρχαίου θεάτρου και παράλληλα γίνονται οι απαραίτητες προκαταρκτικές εργασίες για την ανάδειξη του συνόλου του μνημείου. Με την ολοκλήρωση του έργου θα βελτιωθεί η αναγνωσιμότητα του μνημείου και θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες υποδομές επισκεψιμότητας. Επιπλέον θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ανάσχεσης των κατολισθητικών φαινομένων από τα επικλινή πρανή του υπερκείμενου ορεινού όγκου στο εσωτερικό του θεάτρου εξασφαλίζοντας έτσι την απαραίτητη προστασία για τους επισκέπτες του χώρου, αλλά και για το ίδιο το μνημείο. Τέλος, οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στο μνημείο θα συντελέσουν καθοριστικά στη συνολική ανάδειξή του και λειτουργία του ως ένα από τα επισκέψιμα μνημεία του Δικτύου Πολιτιστικών Διαδρομών στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Στο πλαίσιο του Υποέργου 1: Επέκταση υφιστάμενων δικτύων κοινής ωφέλειας, διαμόρφωση δικτύου ομβρίων, διαμόρφωση εργοταξιακού δρόμου πρόσβασης- κίνησης οχημάτων, WC για ΑμεΑ. Αποκατεστημένα - αναστηλωμένα τα εξής μέρη του θεάτρου: τμήματα των αναλημμάτων, του κεντρικού διαζώματος, του περιμετρικού αναλημματικού τοίχου, οι πέντε πρώτες σειρές εδωλίων, οι σωζόμενες καλυπτήριες πλάκες του αγωγού της ορχήστρας καθώς και το σκηνικό οικοδόμημα. Συντηρημένα αρχιτεκτονικά μέλη και τυχόν κινητά ευρήματα, που θα προκύψουν από τις εργασίες αποκατάστασης. Τεύχη συμπληρωματικών μελετών, όπου απαιτηθεί. Τοπογραφική -σχεδιαστική αποτύπωση και φωτογραφική τεκμηρίωση όλων των νέων στοιχείων που θα προκύψουν. Έκδοση ενημερωτικού υλικού (ενημερωτική πινακίδα, πινακίδα με γραφή Braille, φυλλάδιο). Διοργάνωση ημερίδας. Με την ολοκλήρωση του υποέργου, θα αποκατασταθεί τμήμα του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης και θα βελτιωθεί η αναγνωσιμότητα του μνημείου, ενώ παράλληλα θα βελτιωθεί η προσβασιμότητα του μνημείου και η ασφάλεια των επισκεπτών. Στο πλαίσιο του Υποέργου 2 θα έχει εξασφαλιστεί η ανάσχεση των κατολισθητικών φαινομένων από τα επικλινή πρανή του υπερκείμενου ορεινού όγκου στο εσωτερικό του θεάτρου.
Δείκτες Εκροών
  • CO09.Αειφόρος Τουρισμός: Αύξηση του αναμενόμενου αριθμού επισκέψεων σε ενισχυόμενες τοποθεσίες πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και πόλους έλξης επισκεπτών
Δείκτες Αποτελέσματος
  • Τ1662.Διανυκτερεύσεις (ημεδαπών και αλλοδαπών) σε καταλύματα ξενοδοχειακού τύπου και κάμπινγκ

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.