Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ-ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΙΑΡΑΒΑ
Άξονας: 2.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €2,724,175.07
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €2,724,175.07
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Περιγραφή Έργου
Το έργο αφορά στην διαμόρφωση της περιοχής Σιαράβα στην πόλη των Ιωαννίνων, με τη μετατροπή των οδών σε ένα δίκτυο πεζοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, την υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης και την τοποθέτηση συστήματος υπόγειας αποθήκευσης απορριμμάτων. Το έργο στοχεύει στην αναβάθμιση της ιστορικής περιοχής Σιαράβα και της ευρύτερης περιοχής της παραλιμνίου ζώνης, καθώς δημιουργείται ένα περιβάλλον ελκυστικό για πεζή μετακίνηση, συμβατό με την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της περιοχής για εμπόριο και αναψυχή, καθιστώντας την περισσότερο ελκυστική για τον επισκέπτη.
Κρισιμότητα
Η προτεινόμενη πράξη περιλαμβάνεται στο εγκεκριμένο σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών για την περίοδο 2014-2020. Η ιστορική συνοικία Σιαράβα της πόλης των Ιωαννίνων, μαζί με την Καλούτσιανη και την περιοχή της Αγ. Μαρίνας, αποτελούν τα παλαιότερα οργανωμένα οικιστικά σύνολα, έξω από το κάστρο της πόλης. Πολεοδομικά η περιοχή εμφανίζεται σε σχέση με το παρελθόν, ουσιαστικά ανέγγιχτη, και χαρακτηρίζεται από τους πολλούς και στενούς δρόμους.Σήμερα μετά τη δημιουργία της μεγάλης παιδικής χαράς στα «ταμπάκικα» και την ανάπλαση του μικρού λιμανιού και την μετατροπή των παλαιών δημοτικών σφαγείων σε πολιτιστικό χώρο, η περιοχή παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και επισκεψιμότητα, τόσο από τους κατοίκους όσο και από τους επισκέπτες της πόλης.Η περιοχή λόγω των μικρών παρεμβάσεων που έγιναν διαχρονικά τόσο οικιστικά όσο πολεοδομικά, είναι εν δυνάμει ελκυστική για τον επισκέπτη, ενώ η ουσιαστική απουσία κίνησης αυτοκινήτων στους δρόμους της, λόγω και των ελάχιστων χώρων στάθμευσης την καθιστούν άνετη για την κυκλοφορία πεζών. Η ιστορικότητα της συνοικίας αλλά και η γειτνίασή της, τόσο με το κέντρο της πόλης διαμέσου της Αβέρωφ και της Μετσόβου και με το πάρκο Κατσάρη στα παλαιά σφαγεία, όσο και με το αντίπερα τμήμα του ιστορικού κέντρου (παλαιά αγορά και Μπεζεστένια) δημιουργούν την ανάγκη για τη συνολική αναβάθμισή της, αρχής γενομένης με τη διαμόρφωση των δρόμων της σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας και πεζοδρόμους. Η επέμβαση στην περιοχή αποτελεί όχι μόνο ένα δείγμα σεβασμού προς την ιστορικότητα του τόπου, αλλά μαζί με τις πεζοδρομήσεις που έχουν ολοκληρωθεί στα Μπεζεστένια και στο κέντρο της πόλης, αποτελούν ένα σύνολο παρεμβάσεων που αφορούν στο παρόν και το μέλλον της πόλης των Ιωαννίνων. Η παρέμβαση αυτή στοχεύει στην αναβάθμιση μιας ιστορικής περιοχής της πόλης, τη βελτίωση της προσβασιμότητας των πεζών και τη λειτουργική ένωσή της με τις επιβαρυμένες από έντονες χρήσεις παρυφές της, καθιστώντας την περισσότερο ελκυστική για τον επισκέπτη.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα

Τα παραδοτέα της πράξης είναι η διαμόρφωση-πεζοδρόμηση δρόμων στην περιοχή Σιαράβα, συνολικής επιφάνειας περίπου 6.870 τ.μ. . Επιπλέον παραδοτέα είναι η προμήθεια και τοποθέτηση τεσσάρων υπογείων συστημάτων αποθήκευσης απορριμμάτων καθώς και η υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ στην περιοχή.

Δείκτες Εκροών
  • CO38.Αστική ανάπτυξη: Δημιουργία ή ανάπλαση υπαίθριων χώρων σε αστικές περιοχές

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.