Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Καινοτόμες δράσεις του Δήμου Αρταίων για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό
Άξονας: 1.ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΠΕ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €199,751.60
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €199,751.60
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Περιγραφή Έργου
Το έργο στοχεύει στην βέλτιστη ενημέρωση των χρηστών, δημοτών και επισκεπτών, για τον πολιτιστικό πλούτο του Δήμου Αρταίων. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η ολοκληρωμένη ψηφιακή αναβάθμιση του Δήμου, η οποία περιλαμβάνει την προβολή των σημαντικών αξιοθέατων, ώστε να γνωρίσουν οι χρήστες αξιοθέατα και σημεία ενδιαφέροντος μέσω Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Ειδικότερα, μεταξύ άλλων προβλέπεται: - Επέκταση του δικτύου δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο (free WiFi) στις περιοχές αξιοθέατων μέσω της ειδικής ιστοσελίδας του Δήμου Άρταίων και εφαρμογών για κινητά, με εγκατάσταση 40 νέων hotspot σημείων. - Σήμανση και τεκμηρίωση των αξιοθέατων και δημιουργία εφαρμογής περιήγησης και προβολής, με Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου (CMS), δυνατότητα γεωγραφικού στίγματος, διαδικτυακή τουριστική εφαρμογή και εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα Android και iOS. - Ψηφιακή αποτύπωση σημείων υψηλής πολιτιστικής αξίας και σύνδεση με τρίτες πλατφόρμες. Ενδεικτικά, 50 σημεία πολιτιστικής αξίας, μνημεία, οικισμοί και περιοχές φυσικού κάλους θα ψηφιοποιηθούν με την χρήση σύγχρονων τεχνολογιών.
Κρισιμότητα
Γενικός σκοπός της Δράσης «Καινοτόμες Δράσεις του Δήμου Αρταίων για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό» είναι η ολοκληρωμένη ψηφιακή αναβάθμιση του Δήμου, η οποία περιλαμβάνει την προβολή των σημαντικών αξιοθέατων και την προώθηση του τουρισμού όχι μόνο μέσω των υποδομών του (φιλοξενία, εστίαση, ψυχαγωγία), αλλά και μέσω του πολιτιστικού πλούτου που διαθέτει και αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα. Ο Δήμος Άρτας είναι ένας από τους πλέον πλούσιους σε πολιτιστικό απόθεμα Δήμους της Ηπείρου αλλά και της Ελλάδας, ενώ η ευρύτερη περιοχή του χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλή ιστορικότητα και διαθέτει σημαντικά μνημεία πολιτισμού, που τοποθετούνται σε όλες τις σημαντικές ιστορικές περιόδους. Η υλοποίηση της πράξης θα συμβάλει: • Στην ανάδειξη του πολιτισμικού αποθέματος. • Στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει ο τουρισμός εμπειρίας. • Στην ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογικών μέσων στον τουρισμό εμπειρίας. • Στην «έξυπνη» και αποδοτική ανάδειξη τοπικών παραγωγικών στοιχείων. • Στην ψηφιακή προβολή του άυλου πολιτιστικού αποθέματος. • Στη δημιουργία νέων πόλων έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. • Στην έμμεση υποστήριξη της νέας επιχειρηματικότητας παρέχοντας νέες πρακτικές στον τομέα του τουρισμού.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1: Εγκατάσταση νέων wifi hotspot σημείων ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2: Προμήθεια και τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης σε στύλο στήριξης, ειδικής κατασκευής, με QR CODE και ραδιοφάρο ενσωματωμένο. Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Εφαρμογής περιήγησης και προβολής, με πλατφόρμα που θα αποτελείται από: 1. Σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) 2. Διαδικτυακή Τουριστική Εφαρμογή 3. Εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα Android και iOS ΕΝΕΡΓΕΙΑ 3: - βίντεο 360 μοιρών ανάλυσης τουλάχιστον 4Κ (συμβατά με www.youtube.com) - εναέριες βιντεοσκοπήσεις σε ανάλυση 4Κ στα αξιοθέατα - στερεοσκοπικές (360 μοιρών) εικόνες ανάλυσης τουλάχιστον 12 Mpx - φωτογραφίες σε ανάλυση 12Mpx από τα αξιοθέατα - βίντεο εκδηλώσεων σε ανάλυση HD - 3D τρισδιάστατη εικαστική σχεδίαση και παραγωγή δύο (2) επιλεγμένων εμβληματικών σημείων - Τρισδιάστατη σάρωση αντικειμένων λαογραφικών μουσείων - Τρισδιάστατη Εκτύπωση μινιατούρων εμβληματικών αντικειμένων του Δήμου - Προμήθεια έξυπνων κινητών συσκευών με γυροσκόπιο και επιταχυνσιόμετρο χαμηλού βάρους, συμβατών με VR γυαλιά, καθώς και σχετικές συσκευές VR. - Μορφοποίηση των δεδομένων ως ανοικτά και αποθετήριο με διεπαφή προς τρίτες πλατφόρμες. Το σύνολο του πηγαίου κώδικα και το σχήμα της βάσης που θα παραχθεί στα πλαίσια των υπηρεσιών υλοποίησης λογισμικού, θα αποτελούν παραδοτέα του έργου, θα συνοδεύονται από αναλυτική τεκμηρίωση και θα διατίθενται με άδεια που θα επιτρέπει την περαιτέρω χρήση τους από το φορέα.
Δείκτες Εκροών
  • SO007.Ψηφιακές υπηρεσίες που δημιουργούνται/αναβαθμίζονται
Δείκτες Αποτελέσματος
  • 07904.Πολίτες που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.