Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Προώθηση των υπηρεσιών διαπολιτισμικής μεσολάβησης σε Κέντρα Κοινότητας της Περιφέρειας Ηπείρου
Άξονας: 5.ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €214,500.00
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €214,500.00
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Περιγραφή Έργου
Αντικείμενο του έργου είναι η ενίσχυση των υπηρεσιών διαπολιτισμικής μεσολάβησης που παρέχονται από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α' βαθμού, μέσω της πρόσληψης και κατάρτισης 5 διαπολιτισμικών μεσολαβητών, οι οποίοι θα απασχοληθούν μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023 σε 5 Κέντρα Κοινότητας Δήμων της Περιφέρειας Ηπείρου και συγκεκριμένα στα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων Ιωαννιτών, Ηγουμενίτσας, Ζίτσας, Ζηρού και Πρέβεζας. Σκοπός του έργου είναι η διευκόλυνση της επικοινωνίας των μεταναστών / προσφύγων / αιτούντων άσυλο με το προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών / δομών και της τοπικής κοινωνίας, καθώς και η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών προς τον μεταναστευτικό πληθυσμό, συμβάλλοντας έτσι στην προαγωγή της πρόσβασης μειονεκτούντων ατόμων σε υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας και γενικότερα στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ωφελουμένων.
Κρισιμότητα
Η προσφυγική κρίση και η μαζική ροή πολιτών τρίτων χωρών προς τη χώρα μας έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα στη συνύπαρξη διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων εντός της ελληνικής επικράτειας καθώς και στον τρόπο λειτουργίας βασικών τομέων της δημόσιας διοίκησης, η οποία πρέπει να διαχειριστεί το ζήτημα αυτό με τρόπο που σέβεται και μεριμνά για τα ανθρώπινα και θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών. Μέσα σε αυτό το ελληνικό πολυπολιτισμικό περιβάλλον, η διαπολιτισμική μεσολάβηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα. Οι διαπολιτισμικοί μεσολαβητές, είναι άνθρωποι που γνωρίζουν τόσο τη γλώσσα όσο και τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού στόχου και λειτουργούν ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των υπηκόων τρίτων χωρών και της κοινωνίας υποδοχής. Κρίνεται έτσι αναγκαία η ενίσχυση των ΚΚ με διαπολιτισμικούς μεσολαβητές προκειμένου να διευκολυνθεί η ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των μεταναστών/προσφύγων/αιτούντων άσυλο και των κρατικών φορέων/δομών υποστήριξης, αλλά και της τοπικής κοινωνίας.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα

Η πράξη αποτελείται από 1 Πακέτο εργασίας με τις ακόλουθες ενέργειες και παραδοτέα:
Ενέργεια 1: Διαδικασία Πρόσληψης ΔΜ
Π 1.1: Έκθεση Υλοποίησης (Ανακοίνωση ΑΣΕΠ, Πρακτικά Επιτροπής Κατάρτισης Πινάκων, Πίνακες Κατάταξης, Συμβάσεις προσληφθέντων)
Ενέργεια 2: Κατάρτιση ΔΜ
Π 2.1: Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών (Πρόγραμμα, Παρουσιολόγιο, Εκπαιδευτικό υλικό)
Π 2.2: Πρόγραμμα Θεωρητικής Κατάρτισης ΔΜ – Α’ φάση (Πρόγραμμα, Παρουσιολόγιο, Εκπαιδευτικό υλικό)
Π2.3: Ανατροφοδότηση - Β’ φάση Θεωρητικής Κατάρτισης (Παρουσιολόγιο)
Ενέργεια 3: Υπηρεσίες Διαπολιτισμικής Μεσολάβησης
Π 3.1: Βεβαιώσεις Πιστοποίησης Απασχόλησης ΔΜ
Π.3.2 : Μηνιαίες εκθέσεις πεπραγμένων

Δείκτες Αποτελέσματος
  • 05504. Αριθμός δομών που προσφέρουν βελτιωμένες / διευρυμένες υπηρεσίες

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.