Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής έτους 2021-2022
Άξονας: 5.ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €7,800,000.00
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €500,000.00
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Περιγραφή Έργου
Το έργο στοχεύει στην εναρμόνιση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής κατά το έτος 2021-2022 και αφορά στην παροχή σε ωφελούμενους (γυναίκες και άνδρες που έχουν την επιμέλεια ανηλίκων), θέσης φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων και παιδιών σε δημόσιους και ιδιωτικούς Βρεφικούς Σταθμούς, Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, Παιδικούς Σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) στην Περιφέρεια Ηπείρου. Η υλοποίηση του έργου συμβάλλει στην διατήρηση και στην αύξηση της απασχόλησης των ωφελούμενων από οικογένειες με εισοδήματα κάτω του ορίου της φτώχειας, σε θέσεις εργασίας με ισότιμους όρους, ώστε μέσα από την ουσιαστική διευκόλυνσή τους, να μπορούν να ανταποκριθούν στους απαιτητικούς και αντικρουόμενους ρόλους της εργασίας και της οικογενειακής μέριμνας και παιδικής προστασίας. Η διάθεση της θέσης πραγματοποιείται προς το κάθε ωφελούμενο άτομο μέσω «αξίας τοποθέτησης» (voucher) του τέκνου του, που λαμβάνει από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ ΑΕ), σύμφωνα με τα οριζόμενα σε σχετική Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.
Κρισιμότητα
Σημαντικές ανισότητες εξακολουθούν να υφίστανται αναφορικά με τη θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας. Τα συνεχιζόμενα στερεότυπα του φύλου ως προς διάφορα επαγγέλματα αποτελούν τροχοπέδη για την ισότιμη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας και την πλήρη κοινωνική και εργασιακή τους ένταξη. Η δυσκολία πρόσβασης στην απασχόληση επιτείνεται από τις οικογενειακές υποχρεώσεις που δεσμεύουν τη γυναίκα ως προς το ωράριο εργασίας και τη συμμετοχή της στη δια βίου μάθηση. Οι ανισότητες ως προς τη θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας αποτυπώνονται και στα στατιστικά στοιχεία, αφού οι άνεργες γυναίκες αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% του συνόλου των ανέργων και αποτελούν μόνο το 40% του εργατικού δυναμικού (ΕΣΥΕ, Έρευνα Εργατικού Δυναμικού 2006). Παρά την ευνοϊκή μεταβολή στα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών από το 2001 και μετά (κατά περίπου 1% ετησίως), το ποσοστό της ανεργίας τους παραμένει σχεδόν διπλάσιο των ανδρών και σταθερά περίπου 1½ φορά μεγαλύτερο του συνολικού ποσοστού ανεργίας.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Μέσω της πράξης αναμένεται να χρηματοδοτηθούν 2.375 ωφελούμενοι.
Δείκτες Εκροών
  • 10501.Άτομα που αποδεσμεύονται από τη φροντίδα εξαρτώμενων ατόμων
Δείκτες Αποτελέσματος
  • 10502. Συμμετέχοντες που αποδεσμεύονται από τη φροντίδα εξαρτημένων ατόμων και που δραστηριοποιούνται σε αναζήτηση εργασίας, που συμμετέχουν σε εκπαίδευση/κατάρτιση, που κατέχουν θέση απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης, ή που διατηρούν τη θέση

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.